Енергийният министър Теменужка Петкова коментира наложената от ЕК глоба на Български

...
Енергийният министър Теменужка Петкова коментира наложената от ЕК глоба на Български
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: ЕК поиска приватизация на Булгартрансгаз, ние отказахме

Енергийният министър Теменужка Петкова разяснява наложената от Европейска комисия санкция на „ Български енергиен холдинг “ (БЕХ), неговото дъщерно сдружение за доставка на газ „ Булгаргаз “ и неговото дъщерно сдружение за газова инфраструктура „ Булгартрансгаз “ („ групата БЕХ “) в размер на 77 068 000 евро за блокиране на достъпа на съперници до основна газова инфраструктура в България.

Петкова съобщи, че страната неведнъж е предложила на Европейската комисия да поеме избрани задължения, които да предотварят налагането на санкцията. За да се доближи до съглашение обаче, Европейска комисия е упорствала да се предвиди опция българският оператор Булгартрансгаз да бъде приватизиран.

Това за България е алена линия, която ние не можем да прекрачим. За всички е ясно каква инфрастуктура има българският оператор. Ние не можем да вършим взаимни отстъпки с нашата национална сигурност и това беше повода да не реализираме съглашение с Европейска комисия, уточни Теменужка Петкова.

По нейни думи към момента се чака решението на Европейската комисия да бъде връчено публично на държавното управление. " От датата на връчването ние ще имаме период, в който да се срещнем с агрументите, и дружно с нашите правни консуслтанти ще рещим какви стъпки ще предприемем ", добави Петкова.

Енергийният министър сподели, че санкцията би трябвало да бъде платена в границите на 3 месеца. " В рамките на тези 3 месеца имаме задоволително време, с цел да вземем решение, с коeто да защитим нашите национални ползи ", съобщи тя.

Теменужка Петкова уточни още, че санкцията в размер на 77 млн. евро ще бъде разпределена сред енергийните сдружения - БЕХ, Булгартрансгаз и Булгаргаз.

" Ако някой счита, че има политическа отговорност, която би трябвало да понеса, аз съм подготвена ", безапелационна е тя.

Според Петьо Иванов, който е изпълнителнен шеф на БЕХ, българският консуматор не е понесъл никакви негативи от твърдяната от ЕК злоупотреба с доминантно състояние. " Знаете, че секторът е мощно контролиран и цените се утвърждават от КЕВР. Много постоянно Булгаргаз е предложил доставката на природен газ на цени под себестойността му ", добави той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР